Biblioteka Publiczna Gminy Mińsk Mazowiecki
z siedzibą w Stojadłach
KATALOG KSIĄŻEK |
Zjeść głowę cukru : ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci
LDR | 02569cam|a2200325|i|4500 | |
001 | n 20191202123402076072 | |
003 | MATEO_Group | |
005 | 20191202124907.0 | |
008 | 191202s2019 pl a 000 0 pol d | |
020 | a 9788365530226 | |
035 | a MD..20191202123402076072. | |
040 | a WA M c WA M d WAR_WIL e rda d MIN_MIG | |
100 | a Kur, Małgorzata. e Autor 1 n 2012111102 | |
245 | a Zjeść głowę cukru : b ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci / c Małgorzata Kur ; okładka i ilustracje: Małgorzata Kwapińska. | |
260 | a Łódź : b Kocur Bury, c 2019. | |
300 | a 60, [4] strony : b ilustracje kolorowe ; c 33 cm. | |
336 | a Tekst b txt 2 rdacontent | |
336 | a Obraz b sti 2 rdacontent | |
337 | a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia | |
338 | a Wolumin b nc 2 rdacarrier | |
500 | a Nazwa autora na stronie redakcyjnej. | |
650 | a Żywność x historia 2 JHP BN | |
655 | a Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży 2 JHP BN | |
700 | a Kwapińska, Małgorzata. e Ilustrator 1 n 2005089426 | |
710 | a Kocur Bury. 4 pbl e Wydawca | |
920 | a 978-83-65530-22-6 | |
970 | a Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?- Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki!- Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki!- Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i... najbardziej obrzydliwe.Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki! | |
980 | a 641 | |
980 | a (02.053.2) |