KATALOG KSIĄŻEK

Przeszukiwanie katalogu po indeksie: 

Wyświetlonych zostanie max na stronie: 

opisów

               


Zjeść głowę cukru : ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci
LDR
02569cam|a2200325|i|4500
001
n 20191202123402076072
003
_ _
MATEO_Group
005
20191202124907.0
008
191202s2019 pl a 000 0 pol d
020
_ _
a 9788365530226
035
_ _
a MD..20191202123402076072.
040
_ _
a WA M c WA M d WAR_WIL e rda d MIN_MIG
100
1 _
a Kur, Małgorzata. e Autor 1 n 2012111102
245
1 0
a Zjeść głowę cukru : b ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci / c Małgorzata Kur ; okładka i ilustracje: Małgorzata Kwapińska.
260
_ _
a Łódź : b Kocur Bury, c 2019.
300
_ _
a 60, [4] strony : b ilustracje kolorowe ; c 33 cm.
336
_ _
a Tekst b txt 2 rdacontent
336
_ _
a Obraz b sti 2 rdacontent
337
_ _
a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia
338
_ _
a Wolumin b nc 2 rdacarrier
500
_ _
a Nazwa autora na stronie redakcyjnej.
650
_ 7
a Żywność x historia 2 JHP BN
655
_ 7
a Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży 2 JHP BN
700
1 _
a Kwapińska, Małgorzata. e Ilustrator 1 n 2005089426
710
2 _
a Kocur Bury. 4 pbl e Wydawca
920
_ _
a 978-83-65530-22-6
970
_ _
a Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?- Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki!- Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki!- Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i... najbardziej obrzydliwe.Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki!
980
_ _
a 641
980
_ _
a (02.053.2)

Pobierz rekord w formacie ISO2709