Dlaczego jemy akurat te rośliny, a nie inne? Skąd pochodzą warzywa, owoce i zboża? Jak powstają nowe odmiany? Dlaczego dziś kukurydza jest duża, a kiedyś była malutka? Jak będą wyglądały arbuzy w przyszłości? Ta dowcipna książka wyjaśnia, jak udomowiliśmy rośliny, i jak wciąż przystosowujemy je do naszych potrzeb. A wszystko w zabawnej formie i towarzystwie sympatycznych roślinnych bohaterów.
PRZEZNACZ.:
Książka dla dzieci powyżej 3 lat.
UWAGI:
Ilustracje na wyklejkach.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Czy jest coś wspanialszego niż las pełen dojrzałych czarnych jagód? Albo własne poziomkowe miejsca? Mrówka Zofia nauczy Cię, jak rozpoznawać najsmaczniejsze owoce leśne. Pokaże, gdzie można je znaleźć i jak przyrządzać. Poznasz też niektóre owoce trujące. Trzeba przecież dobrze wiedzieć, co można zbierać. Na koniec Zofia wyprawi wielkie jagodowe przyjęcie! Zdradzi też swoje przepisy na pyszne desery i przetwory z leśnych owoców.Biblioteka mrówki Zofii to nie tylko książki dla dzieci, ale dla wszystkich miłośników przyrody.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Warzywa i owoce są zdrowe! Czyli właściwie jakie? Żeby to zrozumieć, warto poznać ich mieszkańców. Na przykład Pektyna cały dzień uwija się i sprząta, magnez jest zawsze w dobrym humorze, a witamina B godzinami ślęczy nad książkami. Poza nimi jest jeszcze wiele innych postaci. Wszystkie bardzo ważne. To dzięki nim właśnie jedzenie jabłek, pomidorów, brokułów wychodzi nam na zdrowie!
UWAGI:
Opis wg okł.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Biblioteka w StojadłachMARC21
Smakowita zielenina : nietypowa książka kucharska dla dzieci : a do tego solidna porcja ciekawostek!
"Nietypowa książka kucharska dla dzieci : a do tego solidna porcja ciekawostek! "
Idealna książka kucharskadlaodkrywców nowych smaków,małych alergików, wegan i niejadków! Michał i Klara to bliźniaki. Dotychczas nikt im nie pokazał, ile fajnych smaków kryją w sobie zielone warzywa i owoce. Nikt im nie powiedział, że z kiwi można zrobić żelki, a z liści jarmużu chipsy. Podobnie jak wielu ich rówieśników, najchętniej jedli batoniki i chipsy. Gdy do ich kamienicy wprowadza się sympatyczny kucharz, pan Albert, dwójka niejadków wkracza w niesamowity świat pełen... zieleniny! Teraz dzielą się z tobą swoimi odkryciami bo wiedzą, że zielenina ma w sobie wiele dobrego i potrafi być bardzo smaczna. W książce znajdziecie krótkie opowiadania o zieleninowej przygodzie Klary i Michała, eksperymenty i ciekawostki o zielonych warzywach i owocach oraz przepisy na proste przekąski, słodycze i napoje, oczywiście z zieleniną w roli głównej! Do dzieła!
UWAGI:
Przyjęta nazwa ilustratorki: Sylwia Olszewska-Tracz.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni